De ce ar trebui să renunți la Windows 7 oricât de mult ai detesta Windows 10

de: Răzvan Băltărețu
15 01. 2020

Probabil ți se pare că de la Windows 7 încoace Microsoft n-a mai făcut nimic bine. Poate că XP ți se pare cel mai tare sistem de operare. Oricum, există câteva avantaje ale unui sistem de operare modern, chiar dacă el este Windows 10. Mai ales acum când Windows 7 nu mai are niciun suport de la Microsoft.

Nimeni nu regretă Windows Vista, dar XP și Windows 7 și-au asigurat o bază onorabilă de fani. N-a ajutat cu nimic nici erorile numeroase ale Windows 10. Dar, din 15 ianuarie, Windows 7 s-a transformat într-o piesă de istorie. Și există câteva motive pentru care îți place, dar dacă îl ai pe un sistem de care depinzi ar trebui să știi și la ce probleme te expui

Din 15 ianuarie, acest sistem de operare al Microsoft a devenit un risc de securitate destul de mare. Totodată, problema e că este folosit în continuare în instituții de stat și posibil bănci. Și astfel, foarte curând, vom auzi de atacuri cibernetice care exploatează fix acest obicei.

Specialiști în securitate cibernetică de la Kaspersky susțin că, la nivel gloval, în august 2019, peste o treime (38%) dintre companiile foarte mici, precum şi aproape jumătate (47%) dintre companiile şi întreprinderile mijlocii încă foloseau Windows 7. Adaugă la aceste date și un număr de milioane de utilizatori.

De ce Windows 7 a devenit o bombă cu ceas

Dintre utilizatori, 38% încă foloseau în august 2019 această versiune de Windows. Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager la Kaspersky, a identificat câteva motive pentru care oamenii încă mai țin de această versiune a sistemului de operare de la Microsoft.

„[Dintre motivele stagnării avem] software care nu ar funcţiona pe cele mai recente versiuni ale sistemului de operare, motive economice sau obişnuinţa. Cu toate acestea, un sistem de operare vechi, fără patch-uri, reprezintă un risc major de securitate cibernetică. Costul unui incident poate fi semnificativ mai mare decât costul unei actualizări. Prin urmare, recomandăm utilizarea versiunii mai noi, care primește actualizări.”
Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager la Kaspersky

Odată cu Windows 10, Microsoft a schimbat și strategia de lansare a sistemelor de operare. Nu a mai lansat versiuni noi, ci a avut actualizări – primăvara și toamna – care să adauge funcționalități noi, dar și să rezolve probleme de securitate. Cât despre Windows 7 și XP trebuie să te gândești la ele ca la opțiuni foarte bune pentru perioada în care au fost lansate.

Altfel, cum ziceam mai sus, dacă ai versiuni vechi pe un computer vital pentru tine, ar trebui să actualizezi.